Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’
Nauwelijks sparen, een beperkte buffer of een onverwachte rekening die fikse geldzorgen oplevert: bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) is financieel gezond.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 5000 Nederlanders van accountants- en advieskantoor Deloitte, in samenwerking met ING, het Nibud en de Universiteit Leiden. De respondenten werden in een uitgebreide enquête gevraagd naar hun ‘situatie, gedrag, houding en gevoelens’ omtrent verschillende geldzaken: van inkomen tot uitgaven, sparen en planning en de balans tussen al deze zaken.
Volgens de onderzoekers ben je financieel gezond als je in staat bent op een comfortabele manier aan alle verplichtingen te voldoen en de financiële zekerheid hebt om vermogen op te bouwen en ‘levensdoelen na te streven’. Deze groep, 27 procent van de huishoudens, heeft doorgaans een ruime buffer, houdt geld over en kan sparen voor toekomstdromen.
Een klein kwart van de Nederlandse huishoudens (24 procent) is ‘financieel toereikend’, 25 procent ‘kwetsbaar’ en 24 procent ‘financieel ongezond’, zo blijkt uit het onderzoek. Een ongezond huishouden heeft bijvoorbeeld geen buffer om onverwachte rekeningen op te vangen, kan niet rondkomen en spaart nauwelijks. Ook gaat er meestal meer geld uit dan er binnenkomt. Mensen die zich in een financieel kwetsbare situatie bevinden, kunnen meestal nog net de eindjes aan elkaar knopen, maar hebben daar vaak wel moeite mee.
Ruimte voor verbetering
Volgens de onderzoekers lijkt het wel of er maar twee opties zijn: ‘met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond’. ‘Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid’, staat te lezen in het rapport. Zo hoeft een gezond huishouden niet op alle vlakken goed te scoren om financieel gezond te zijn en andersom.
Dat betekent dat ook voor de mensen die zich in een gezonde situatie bevinden, verbetering mogelijk is. Bijna een derde van de financieel gezonde groep (31 procent) heeft geen plannen voor de toekomst, een kwart heeft consumptieve schulden (openstaande rekeningen en persoonlijke leningen) en één op de tien geen buffer om meer dan halfjaar vooruit te kunnen als er inkomen wegvalt.
In het onderzoek adviseert het Nibud aan huishoudens die maandelijks moeilijk rondkomen om allereerst een goede huishoudbuffer op te bouwen: ‘Pas als die op orde is, zouden mensen het geld dat zij daarna nog over hebben kunnen gebruiken voor andere zaken, zoals extra aflossen op de hypotheek, beleggen of investeren.’
Bron: AD.nl