VCMB Blog met Erik Koch van Collenda

In  deze terugkerende blog bieden wij een betrokken VCMB-lid het podium om te vertellen wie ze zijn, wat ze doen en hoe zij kijken naar ontwikkelingen binnen hun expertise van de credit management sector, én natuurlijk om te horen hoe hun ervaring met het VCMB is.
Deze maand een bijdrage van Erik Koch Managing Director bij Collenda.

Collenda “part of the Aryza Group”

Op de uitnodiging van Ingrid Kok om een Blog te schrijven voor de VCMB website ben ik graag ingegaan. Het leek me een mooie gelegenheid om wat meer te vertellen over ons bedrijf en recente overname door Aryza.

Sinds afgelopen maart is Collenda onderdeel geworden van de Aryza groep. Aryza is een softwareleverancier met activiteiten en vestigingen over de hele wereld. We zijn actief in Ierland, Engeland, Australië, Nieuw Zeeland, Mauritius, Canada en de Verenigde Staten. Wat mist u in dit rijtje, juist: het vaste land van Europa. Dit was één van de redenen voor Aryza om Collenda bij de groep te willen halen. Collenda met activiteiten in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België maakt de inkleuring van de Aryza wereldkaart zo goed als compleet.

Aryza maakt software voor alle fases van de Credit- en Debt lifecycle (sorry, ik heb hier geen goed Nederlands equivalent voor). Ik zal u niet meenemen in de totale productenportfolio van de groep, maar onze software ondersteunt alle processen tussen de start van een krediet tot insolventie situaties waarbij we oplossingen hebben voor zowel de hulpverlener van de insolvente klant als de betrokken kredietverstrekker.

Met Collenda in Nederland bieden wij softwareoplossingen voor incassokantoren, banken en gerechtsdeurwaarders. Deze producten zijn er op gericht om zo efficiënt en effectief mogelijk maximaal te incasseren. We weten allemaal dat incasseren ook concurreren is en dat je andere crediteuren voor moet blijven door snelheid en de inzet van de juiste communicatiemiddelen. Hiervoor hebben we geautomatiseerde beslismodellen, multi-channel communicatie en workflows in de software. Allemaal hulpmiddelen om de schuld zo volledig en snel mogelijk te incasseren.

Aryza heeft hier iets belangrijks aan toegevoegd en dat heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven. De Aryza producten hebben als uitgangspunt de betaalcapaciteit van de klant in plaats van de hoogte van de vordering. Middels technologie zoals een selfservice app en open banking wordt de werkelijke betaalcapaciteit bepaald. Deze betaalcapaciteit is vervolgens het uitgangspunt voor de hoogte en duur van de betalingsregeling of de toepassing van andere maatregelen zoals bijvoorbeeld een betaalpauze of doorverwijzing naar schuldhulpinstanties.

Ik kom nu naar mijn punt van deze blog. Uitgaan van de betaalcapaciteit levert misschien niet de snelst haalbare incasso op, maar wel een maximale opbrengst zonder de klant verder in de financiële problemen te brengen. Wellicht verwarren lezers dit uitgangspunt met sociaal incasseren, maar in de praktijk wordt dit begrip eigenlijk gebruikt voor incasseren met respect voor de klant en fatsoenlijke communicatie waarbij de wet- en regelgeving stipt wordt nagekomen. Door uit te gaan van de betaalcapaciteit ga je een stap verder, maar zonder de belangen van de crediteur uit het oog te verliezen. Zelfs als een lagere betaalcapaciteit leidt tot een betaalregeling die langer loopt en de crediteur dus langer op zijn geld moet wachten is dit beter dan een mislukte betaalregeling.

Wij zijn al lang lid van het VCMB. Eerst als EuroSystems, later als Collenda en nu dan als Aryza. Wij staan volledig achter de beginselen van het VCMB. Wij vinden het belangrijk om de betekenis van  Credit Management voor het bedrijfsleven in Nederland uit te dragen en zijn voor samenwerking in de keten. Daarom zijn wij actief lid van het VCMB.

Met dank aan Erik Koch van Collenda.