Noodknop’ voor mensen met schulden bij UWV of Belastingdienst
Mensen met problematische schulden krijgen gedurende de coronacrisis hulp van de overheid. Ze kunnen tijdelijk uitstel van betaling krijgen bij overheidsorganisaties. Door de coronacrisis hebben steeds meer mensen schulden.
De adempauze voorkomt dat mensen, die wel willen maar niet kunnen betalen, dieper in de problemen komen door verhogingen of boetes.
Noodknop
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hanteert sinds dit voorjaar al een dergelijke noodstopprocedure. Volgens Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) is die regeling een succes en maken er al meer dan 600 mensen gebruik van.
Daarom wil ze de noodknop-regeling uitbreiden. Mensen die schulden hebben bij andere overheidsorganisaties, zoals bij het UWV of de Belastingdienst, kunnen een adempauze van vier maanden krijgen.
Voorwaarde is dat degene zich vervolgens meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente.
Schulden door corona
Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt, zoals zelfstandig ondernemers en jongeren. Meestal zijn dat kwetsbare mensen die al weinig buffers hadden.
Precieze cijfers van het aantal mensen dat in de schulden is geraakt tijdens de crisis, zijn er niet.
Geen huisuitzettingen
Het kabinet wil ook gaan praten met betrokken partijen om te kijken of er nog meer maatregelen genomen kunnen worden om mensen met schulden tegemoet te komen.
Het kabinet heeft al met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen afgesproken dat er gedurende de crisisperiode in principe geen huisuitzettingen mogen worden gedaan. Voor onder meer gerechtsdeurwaarders en overheidsorganisaties geldt dat zij tijdelijk soepeler omgaan met het invorderen van schulden.
Ook verlaagt het kabinet tijdelijk de maximale kredietvergoeding om consumenten beter te beschermen tegen hoge kosten van krediet.
Oproep: schakel hulp in
Het kabinet roept mensen met beginnende schulden op om niet te wachten, maar direct aan de bel te trekken. “Bel met de bank als je de hypotheek tijdelijk niet kunt betalen. Of neem contact op met de schuldhulpverlening in je gemeente voor advies en ondersteuning”, stelt Van Ark.
“Loop er in ieder geval niet in je eentje mee door. Aan schuldeisers vraag ik om coulant om te gaan met het innen van schulden als de situatie daar om vraagt. Ga het gesprek aan en probeer samen tot afspraken te komen.”
Bron: rtlnieuws.nl